top of page

Đanina torta u sobi na dnu mora

Updated: Jun 3, 2020

Tomica Šćavina „Soba na dnu mora“

„JASVAL – mjerhurić djetinjstva koji luta pod kožom i prostor čini za nijansu svjetlijim. Nastaje iznenada iz duboke čežnje ili očaja.“ (iz Rječnika neoriječenih sadržaja)


Rijetko sam koju knjigu teške teme i pomalo tmurne atmosfere pročitala u dahu kao ovu. Možda je takvom revnom čitanju pripomogao osjećaj grižnje savjesti zbog mog izbjegavanja suvremenih hrvatskih autora, iz nekih meni stvarno neobjašnjivih razloga. Knjiški moljac poput mene nerijetko sa sramom priznaje da ih ne čita redovito te da prođe godina ili dvije između dva naslova. A ovoj me knjizi privukao baš naslov. Soba na dnu mora. Izgovaram to polako, riječ po riječ. Nešto mi je poetsko u tom nazivu i već na prvim stranicama sudarala sam se s jednostavnim dijalozima, punim poetike, koji su vjerno dočaravali trenutak u kojem su bili izgovarani. Nerijetko sam baš dijaloge doživljavala kao filmsku scenu. Kao i inače, neću puno pričati o samoj knjizi. Ako je niste pročitali, svakako je preporučujem, a ako jeste dozvolite mi da vam danas predstavim tortu inspiriranu Đaninom mamom, tom tužnom ženom koja je “mikser držala tako čvrsto kao da je mitraljez" i ispekla tortu od pudinga, punu grudica, za Đanin deveti rođendan. Tako lošu da su pola torte dali susjedi.


Đanina torta u sobi na dnu mora

Uvod: U knjizi se vješto i suptilno isprepliče troslojna priča. Prvi je sloj Đanin život na kruzeru na kojem ova mlada žena radi kao pomoćna konobarica. Drugi su njena sjećanja na djetinjstvo i ratne godine u Vodicama, a treći Đanina pisma umrloj prijateljici Tei. Kao ukras na torti tu je i četvrti dio romana, meni posebno upečatljiv: Rječnik neoriječenih sadržaja kojim započinje svako poglavlje ovog romana. Upravo mi je ta slojevitost dala ideju za ovu tortu.


Sastojci:

Bijeli biskvit (Đana na kruzeru)

*6 bjelanjaka *4 žlice šećera ili nekog sladila po izboru (ja koristim eritrit) *4 žlice rižinog brašna (ako želite bezglutensku tortu upotrijebite rižino brašno, ali ga možete zamijeniti istom količinog oštrog pšeničnog brašna) *3 žlice ulja *1 žlica praška za pecivo

Krema od vanilije (Đanina sjećanja )

*3 žutanjka *200 ml kondenziranog mlijeka *400 ml slatkog vrhnja *300 ml običnog mlijeka *1 puding od vanilije (45 g)

Čokoladna krema (Đanina pisma Tei)

*3 žutanjka *200 ml kondenziranog mlijeka *400 ml slatkog vrhnja *300 ml običnog mlijeka, *1 puding od čokolade (45 g) *2 žlice kakaa

Ganache preljev za tortu (Rječnik neoriječenih sadržaja)

*180 ml slatkog vrhnja *180 g tamne čokolade (50-60% kakaa)


Postupak:

1. Pronađite pjesmu Everyday Is Like Sunday (Morrissey)

2. Upalite pećnicu na 180 stupnjeva

3. Pripremite kalup promjera 28 cm

4. 6 bjelanjaka miksajte sa zaslađivačem dok ne dobijete čvrsti snijeg. U snijeg potom umiješajte žlicu po žlicu brašna, prašak za pecivo i na kraju ulje. Ručno, ne mikserom.

5. Od dobivene smjese ispecite odvojeno dvije kore za tortu.

Biskvit se peče kratko, 10-12 minuta. Pečen je kada mu je površina zlatno-žute boje.

6. Pronađite pjesmu The Love Song (The Cure)

7. Čokoladna krema

U posudu stavite kuhati kondenzirano mlijeko i slatko vrhnje. Pjenjačom dobro umutite žutanjke, puding, kakao i mlijeko, pazeći da ne ostanu grudice. Kad kondenzirano mlijeko i vrhnje zakipe, smanjite jačinu vatre i ulijte pripremljenu smjesu od žutanjaka i pudinga. Neprekidno miješajući kuhajte kratko, dok se dobro ne zgusne. Smjesu izlijte po jednom biskvitu koji ste ostavili u kalupu. Rasporedite kremu žlicom i prekrijte je drugim biskvitom.

8. Pustite pjesmu Blue Jean (David Bowie)

9. Krema od vanilije

Ponovite postupak kao sa čokoladnom kremom. U posudu stavite kuhati kondenzirano mlijeko i slatko vrhnje. Pjenjačom dobro umutite žutanjke, puding i mlijeko, pazeći da ne ostanu grudice. Kad kondenzirano mlijeko i vrhnje zakipe, smanjite jačinu vatre i ulijte pripremljenu smjesu od žutanjaka i pudinga. Neprekidno miješajući kuhajte kratko, dok se dobro ne zgusne. Smjesu zatim izlijte po drugom biskvitu, poravnajte žlicom i stavite na hlađenje, najbolje preko noći.

10. Ohlađenu tortu prelijte ganache preljevom.

Na slaboj vatri otopite čoksu i slatko vrhnje, neprekidno miješajući i pazeći da ne provrije. Još topli preljev prelijte preko torte.

11. Suzdržite se od brojanja kalorija i uživajte u slatkim slojevima čokolade i vanilije.

Sutra ćete krenuti u teretanu i za desert se osladiti jabukom. Torta je tako dobra da je sigurno nećete dijeliti susjedima po zgradi. A ja? Ja bih tako rado pozvala Tomicu na jednu krišku, pijuckale bismo moj liker rezerviran za posebne goste, zajedno slušale mjuzu iz osamdesetih koja nas očito povezuje. Pričale bismo o Đani, o djetinjstvu u Vodicama u tim bolnim ratnim godinama, o Đaninoj mami koja je zaglavila u lošem braku, o njenom tati alkiću koji sam sebi nije znao ni mogao pomoći, o bratu koji me u knjizi silno iritirao, o neprežaljenoj Tei i Rječniku neoriječenih sadržaja… Pri odlasku, zamolila bih Tomicu da nam napiše još koju knjigu. Ovaj puta manje čemernu 😊



684 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page