top of page

Zdravi bomboni gospođice Po

„Gospodin Iz i Gospođica Po“ vesela je slikovnica autorice Tamare Vučković i ilustratorice Jelene Brezovec koja na duhovit i originalan način približava djeci odnos naših izbora i posljedica koje ti izbori donose. Kroz klincima zabavne, i na prvu loptu prepoznatljive situacije, uči ova mala bića odgovornosti za svoje izbore te prihvaćanju pogrešaka pri lošim odlukama. Gospodin Iz i gospođica Po, kao i ostale tri slikovnice iz serijala objavljenog u izdanju Evenia odličan su pomagač roditeljima u zahtjevnom zadatku za koji nitko nije dovoljno pripremljen, a kojeg nazivamo odgojem.

Zašto baš slikovnica i kakve ona veze ima s hranom? S obzirom da je razlika između mog prvog i zadnjeg djeteta, koje bajdvej još ide u vrtić, a već je ujak (što mu pola klinaca naravno ne vjeruje), čak 20 godina, nisam od roditelja koji svoje slikovnice prosljeđuje dalje. Dapače, tako volim onaj blaženi osjećaj koji dolazi u večernjim satima, kada ih onako mirišljave od tuširanja okupim na trosjedu i započnem čitati. I nemojte molim vas nikome reći da u ovom ritualu još uvijek uživa moj 12-ogodišnji mangup koji me upravo prerastao, i kojemu je imidž frajera koji izvodi najbolje vratolomije u kvartu jako bitan.


Gospon Iz ne voli doručkovati, ali zato obožava pojesti čitavu vrećicu slatkih bombona pa mu želim ponuditi zdrave žele bombone od svježe cijeđenog voća. Ovaj simpatični čovječuljak me podsjetio na mog najstarijeg sina koji je u vrtićkoj dobi obožavao slatko. A ja sam baš tada bila u žešćoj fazi makrobiotike pa je jadan bio toliko željan kupovnih slatkiša da se često u gostima ili na rođendanima toliko natrpao gumenim bombonima, Coca Colom, šarenim ljepljivim slatkišima punim onih zločestih E dodataka, vjerojatno frustriran što doma ima ludu mamu koja jabuku i suhe smokve zove desertom. Uffff. Njemu i svim klincima slatkoljupcima posvećujem ove fine žele bombone za čiju se pripremu mame ne moraju posebno namučiti 😊


Bonkače slobodno radite s klincima, uz glazbenu podlogu naravno. S manjima pjevajte iz sveg glasa Bomboni (Klinci s Ribnjaka), a s većima Candy man Christine Aguilere.

Ove žele bombončiće možete i upotrijebiti kao zdrav, efektan i jestiv ukras na torti.


Žele bomboni od cijeđene naranče

*150 ml soka svježe cijeđene naranče (crvene bombone probajte napraviti od cijeđenog soka bilo kojeg crvenog voća, ja često upotrebljavam miks kupine i aronije)

(mame koje nisu toliko nabrijane na svježe cijeđeno voće kao ja, neka slobodno bonkače rade od bilo kojeg kvalitetnijeg kupovnog soka bez ili s manje šećera)

* 4 grama želatine u prahu (ako nemate preciznu vagu zagrabite onako pošteno dvije čajne žličice )

Postupak:

U malom lončiću ugrijte sok skoro do vrenja, prije samog vrenja ugasite vatru, dodajte želatinu pripremljenu sa žlicom-dvije hladne vode (kao što piše na uputi proizvođača) i miješajte minutu-dvije dok se želatina ne otopi. Još vruće ulijevajte u silikonske kalupiće, a ako ih nemate dobro će poslužiti posudica za led. Stavite u frižider na najmanje 4 sata, provjerite je li se dovoljno stegnulo i izvadite iz kalupa. U slučaju PMSa poželjno je pojesti 10tak bombončića, tako da manje ostane klincima. To je za njihovo dobro, svi znamo da odgovorni roditelji paze da im djeca ne pretjeraju sa slatkišima 😊





514 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page