top of page

Nathalie i Markus jedu rižoto sa šparogama



David Foenkinos: „Delikatnost“

Nakon što me simpatični „Misteriozni Henri Pick“ dobro zabavio, a predivna „Charlotte“ izula iz cipela, nisam mogla dočekati još jednu knjigu ovog iznimnog autora. Jedva završivši zadnju stranicu „Charlotte“, odjurila sam u knjižnicu i nervozno cupkala s noge na nogu dok je teta knjižničarka sporo provjeravala što ima na raspolaganju od toliko mi dragog pisca. I izvukla je „Delikatnost“, predivan roman o mladoj ženi koja, nakon kratkog i sretnog braka, postaje udovicom. Bježeći od stvarnosti i svijeta koji je okružuje, zatvara se u u svoj oblak usamljenosti i manijakalnog rada. Junakinja nastavlja život u tužnom i neprobojnom oklopu punom beznađa i bolnih uspomena, ne primjećujući osobu koja će polako probiti čvrstu utvrdu koja je okružuje. Ne želim čitatelju koji još nije pročitao ovu predivnu knjigu otkrivati sadržaj, no obećajem mu prelijepo satkanu priču. Toliko autentičnu, toplu i stvarnu da jedva čekam da nam prevedu još koje djelo ovog izuzetno plodnog pisca, scenarista i nadarenog glazbenika. Ukratko, umjetnika baš po mojoj mjeri 😊

Danas vam donosim recept za rižoto od šparoga kojeg su njupali Nathalie i Markus na svom prvom izlasku u restoran. Na 109. stranici knjige autor nam daruje i recept koji je meni bio polazna točka, ali koji sam morala interpretirati na svoj način. Vrhnje sam zamijenila kremastim pireom od muškatne (butternut) tikve, a pinjole listićima badema.

Bez obzira na to kako vi pripremate, svakako pročitajte knjigu ako već niste 😊


Rižoto od šparoga s kremom od muškatne tikve


Uvod: Rižoto nije prekuhana i gnjecava kaša kakve se sjećam iz prve radničke menze. Nije ni suha, bijela i bezlična masa kojom su nas hranile mame kad smo imali proljev. Rižoto nije ljepljiva gruda poslužena s lošim đuvečom u trećerazrednim restoranima duž Jadranske magistrale.

Rižoto je mirisan tanjur koji jamči romantičnu večeru s voljenom osobom. Poslužen dobrom prijatelju učvršćuje vašu bliskost. Rižoto je obrok koji jamči ugodan poslovni sastanak, recimo ja uopće ne kužim kakvi se to poslovi sklapaju uz janjetinu s ražnja i hrpetinu luka? Rižoto je savršen izbor za ručak na kojeg ćete po prvi puta pozvati svekrvu. Rižotom će se zasladiti prijateljice na ženskom izlasku. Vrhunski rižoto uvijek poslužite s čašom dobrog vina. Ni slučano kriglom pive ili, nedaj Bože, Coca Colom.


Sastojci za dvije osobe:

  • 160 g kvalitetne riže za rižoto (sorte carnaroli ili arborio)

  • 1 manja glavica luka, sitno narezana

  • barem 2 dl temeljca, a može i više

  • ½ dl bijelog vina (nekog finog, malvazija baš dobro paše)

  • 150 g zelenih, uzgojenih šparoga

  • 60 g blanširanih, tostiranih i grubo sjeckanih badema (možete ih kupiti ako niste bedak poput mene koji sam blanšira, guli kožicu, prži i sjecka)

  • 150 g pirea muškatne (butternut) tikve

  • maslinovo ulje

  • 100 g fine pancete, narezane na tanke trakice



Postupak:

1. Pripremite zvučnu podlogu: ZAZ „Si jamais j'oublie“ (umjerene glasnoće)

2. Pancetu popržiti u tavici. Kad postane hrskava, prebaciti je na tanjurić, a masnoću koju je pustila sačuvati

3. Nastavljamo sa ZAZ , sada slušamo: „Les Passants“ (malo pojačamo) Na masnoći koja je ostala od pancete popržiti oprane i narezane šparoge uz često miješanje. Pržite ih nekoliko minuta da ostanu hrskave, a zatim ih pridružite panceti koja ih nestrpljivo očekuje.

4. ZAZ prelazi na „Je veux“ (slobodno što glasnije). Na par žlica maslinovog ulja dinstajte luk dvije minute, zatim mu dodajte rižu i pržite je uz stalno miješanje minutu – dvije. Podlijte je temeljcem i vinčekom. Miješanje rižota je predivan ritual u kojem je pjevušenje neophodna zvučna kulisa. Lagano cupkanje s noge na nogu i ljuljanje bokovima u ritmu glazbe svaki će rižoto učiniti obrokom koji je tako njami da se zapravo riječima ne može opisati.

Stihove :„Je veux d'l'amour, d'la joie, de la bonne humeur, ce n'est past votre argent qui f'ra mon bonheur, moi j'veux crever la main sur le coeur…pa, pa, pa, la pa, pa, pa la“ pjevajte iz sveg glasa, povremeno podižući kuhaču koja vam služi kao mikrofon. Ni ja ne znam francuski, ali pjevam da se cijela kuća trese i, iskreno, boli me briga tko kaj misli o mom pjevanju. Ali mi zato rižoto svaki put uspije 😊… Gdje smo ono stali? Dakle, pred sam kraj dodajte pire od muškatne tikve, šparoge, pancetu i bademe. A kako znamo da je došao onaj trenutak koji sam malo prije nazvala „pred sam kraj?“. Žličicom dohvatite dva-tri zrna riže i gricnete. Ako je u sredini ona maaajušna točkica koja“ kvrcne“ pod zubom, to je to !!! Tada posudu mičete s vatre, nježno je pokrivate poklopcem i ostavljate je poklopljenu 5-8 minuta, da rižoto odradi ono nešto samo njemu znano i duboko tajnovito. Servirajte ga odmah i jedite vrućeg. Ako je netko zakasnio na ovaj s ljubavlju pripremljen obrok, ponudite ga kruhom i paštetom. Ili sendvičem. Napolitankama. Svejedno s čime. Rižoto ne podnosi goste koji kasne niti kuhare koji ga pripremaju prerano. Bon appétit !


185 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page